// ...πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες...

ΜΜΕ

Στα ΜΜΕ το 2009

Όταν οι εφιάλτες γίνονται νόμοι

Για ακόμη μία φορά τίθεται ευθέως θέμα ατιμωρησίας στη διεθνή νομική σφαίρα, δη ανικανότητα εφαρμογής των διεθνών νομικών κανόνων, ιδίως στον δυτικό, «πολιτισμένο», κόσμο, ο οποίος τυγχάνει και θεμελιωτής της πλειοψηφίας των κανόνων αυτών. Εισερχόμενο σε μια νέα περίοδο, το Διεθνές Δίκαιο αποκτά νέα βαρύτητα και σημασία ένεκα της εξαθλίωσης των θεσμών και της απώλειας εμπιστοσύνης σε πολιτεύματα τα οποία σε πολλές παρυφές τους παραμένουν δημοκρατικά μόνο κατ όνομα. Η μορφή της αντιπροσωπευτικότητας εθνικά, περιφερειακά και παγκόσμια, είτε είναι δημοκρατική ή όχι (κάτι που επίσης θα τεθεί αργά ή γρήγορα με την υποβοήθηση και της διεθνούς οικονομικής κρίσης), διαδραματίζει ιδιαίτερα νευραλγικό ρόλο στην αναβάθμιση της παγκόσμιας ατζέντας και την εξομάλυνση της φαινομενικά αέναης σύγκρουσης Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Η ισονομία σε εθνικό επίπεδο, παρά το σεβαστό τού κάθε νομικού συστήματος να λειτουργεί ελεύθερα και εντός των δικών του ιδιαιτεροτήτων, όπως άλλωστε προτάσσει και η αρχή της Κυριαρχίας των Κρατών, δεν μπορεί πλέον να ευσταθεί αν δεν εμβολιαστεί από κάποιες ραγδαία διεθνοποιημένες νομικές αρχές.
(Άρθρο Αναστάσιου Αντωνίου)

ΠΟΛΙΤΗΣ, 27 Μαϊου 2009

Προβληματισμός για απόφαση Marfin

Η «ΙΣΧΥΣ», ο Οργανισμός Κυπρίων Νέων Επιστημόνων, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την απόφαση μεταφοράς έδρας της Marfin Popular Bank από την Κύπρο στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωση του, ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, τόσο ως προς την αναπόφευκτη μείωση του όγκου συναλλαγών της αγοράς και τη σμίκρυνση της κεφαλαιοποίησης και των εσόδων του ΧΑΚ αλλά και την ήττα της Κύπρου σε επίπεδο ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου κατά τη διάρκεια πολύ δύσκολων καιρών για την ανάπτυξη της Οικονομίας.

”Είναι απαράδεκτο σε καιρό διεθνούς οικονομικής κρίσης ένα Κράτος όπως η Κύπρος, που βασίζει μεγάλο μέρος της Οικονομίας του στις υπηρεσίες και αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές δικαιοδοσίες στην Ευρώπη και διεθνώς στον τομέα αυτό, να αδυνατεί να καταστεί φιλόξενος προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες ένεκα γραφειοκρατικών ή άλλων εύκολα προσπελάσιμων λόγων”, σημειώνεται.

Ασκώντας κάθε δικαίωμα της να εδρεύει όπου αυτή επιθυμεί, αναφέρεται, η κίνηση της Marfin Popular Bank στέλλει επιβαλλόμενα μηνύματα προς την κυπριακή Πολιτεία. ”Πρέπει να γίνουν αντιληπτοί οι συγκεκριμένοι λόγοι για την όποια δυσκολία κινήσεων και ευελιξίας ενός τόσο μεγάλου εταιρικού μορφώματος όπως η εν λόγω τράπεζα εντός του ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου της Κύπρου, οι οποίοι διαφαίνεται πως διαδραμάτισαν καταλυτικό στην απόφαση μεταφοράς της έδρας της”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Φιλελεύθερος, 26 Μαϊου 2009

Discussion

Comments are closed.